কম্পিউটার সফটওয়্যারব্যবসা

IIBF প্রশ্নপত্র ডাউনলোড করুন BC/BF Question

আই আই বি এফ (IIBF) পরীক্ষা কিছু গুরুত্বপূর্ণ IIBF প্রশ্নপত্র  (ইংরেজি) শেয়ার করা হল। আপনারা যারা Business Correspondents / Facilitators Exam পরীক্ষা দিতে চান তাদের IIBF পরীক্ষা কিছু গুরুত্বপূর্ণ IIBF প্রশ্নপত্র (ইংরেজি) খুবই কাজে আসবে বলে মনে করি। নিম্নে IIBF পরীক্ষা প্রশ্ন ও উত্তর নিম্নে দেওয়া হল। এটিও পড়ুন – IIBF পরীক্ষা কিছু গুরুত্বপূর্ণ প্রশ্ন ও উত্তর

IIBF প্রশ্নপত্র ডাউনলোড করুন BC/BF Question

1. We should keep our savings with banks because
a) It is safe
b) Earns interest
c) Can be withdrawn anytime
d) All of above

Answers: d
2. Bank does not give loan against
a) Gold Ornaments
b) LIC policy
c) Lottery ticket
d) NSC

Answers: c
3. Bank having maximum number of branches in India
a) Reserve Bank of India
b) State Bank of India
c) Punjab National Bank
d) Bank of Baroda

Answers: b
4. 100/- Rupee note is signed by
a) Prime Minister
b) Finance Minister
c) RBI Governor
d) None of above

Answers: c
5. ATM password should be kept in
a) Personal diary
b) Office diary
c) Memory
d) All of above

Answers: c
6. ATM password to be shared only with
a) Spouse
b) Obedient son
c) Obedient daughter
d) None of above

Answers: d
7. Nomination can be done in
a) Savings Bank account
b) Recurring Deposit account
c) Fixed Deposit account
d) All of above

Answers: d
8. Who is the present Governor of RBI?
a) K.C. Chakrabarty
b) D K Mittal
c) Raghuram Rajan
d) Montek Singh Ahluwalia

Answers: d

9. Which is prohibited for writing on currency notes?
a) Political message
b) Religious message
c) Personal message
d) All of above

Answers: d

10. Minimum age required to open SB account in the bank
a) 8 years
b) 10 years
c) 12 years
d) None of above

Answers: b
11. Bank does not provide loans for
a) Crop loans
b) Education loans
c) Home loans
d) Drinking & Gambling

Answers: d
12. KYC means
a) Know your customer
b) Know your character
c) Both of above
d) None of above

Answers: a
13. Loans from money lenders are
a) With High rate of interest
b) No proper accounting
c) No transparency
d) All of above

Answers:d

14. ATM means
a) Any Time Money
b) Auto Truck of Mahindra
c) Automated Teller Machine
d) None of above

Answers: c
15. Timely repayment of loans results
a) Good reputation
b) No tension
c) Easily availability of loan in future
d) All of above

Answers: d
16. Defaulter of loan means
a) Not paying loan installments
b) Bad reputation
c) Illegal activities
d) None of above

Answers: a
17. Life insurance means
a) Insurance of human
b) Insurance of life of human and Cattle
c) Insurance of Life of Machines
d) All of above

Answers: a
18. General Insurance relates to insurance against
a) Fire
b) Theft
c) Burglary
d) All of above

Answers:d
19. Aadhaar is
a) 12 digit number card
b) Identity proof issued by UIDAI
c) Both (a) & (b)
d) None of above

Answers: c
20. E or S means
a) East or South zone
b) Easy and Swift
c) Either or Survivor

Answers: c

52. ATM can be used for
a) Cash withdrawal
b) Account enquiry
c) Statement of account
d) All of above

Answers: d
53. Upon detection of a counterfeit note at the counter, Bank
a) Returns the note to the customer
b) Exchange with a genuine Note
c) Deposit in Account
d) Impound the Note and issue receipt

Answers: d
54. Fixed Deposit can
a) not be withdrawn before maturity
b) paid only after maturity
c) withdrawn before maturity
d) All of above

Answers:  c
55. Interest on FDRs is compounded on
a) Monthly basis
b) Quarterly basis
c) Half yearly basis
d) Yearly basis

Answers:  b
56. Contents of locker are
a) only known to hirer
b) known to Bank
c) Both (a) & (b)
d) None of above

Answers:  a
57. If locker rent is not paid, Bank can
a) seal the locker
b) stop operation of locker
c) break open the locker after giving suitable notice
d) All of above

Answers: d

এগুলিও পড়ুন

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button